Sista dagarna i Balkan

Dag sju lämnar vi Nordmakedonien och tar oss med bussen tillbaka till Albanien. Vi åker inte den nya motorvägen utan en gammal väg som går genom bergspasset. Häftigt att åka på en väg som ligger uppe på en bergskam med stup på båda sidor och med fantastisk utsikt. 

Planen för dagen är egentligen att vi ska vandra på gamla landsvägen mellan några byar men tiden är lite knapp och vår reseledare ändrar lite. Vi stannar där vi ska äta lunch och krögaren där ska följa oss på en mindre vandring med en genväg över ett berg. Vandringen börjar på asfalt och sedan grusväg innan vi ska upp och över berget. 

(null)

(null)

Krögaren drar iväg oss upp på en stig som är lerig, stenig och går rakt upp. Vi kämpar på uppför och kommer upp på en liten topp där det blir trångt för oss alla att stå. Nu ska vi ta oss ner på andra sidan men vi kommer inte så långt när krögaren inser att det inte är framkomlig och vi får vända, ta oss upp för att sedan gå ner samma väg som vi gick upp. Vi fick i alla fall röra på oss.
Vi äter lunch och sedan åker vidare mot storstaden Tirana och checkar in på hotellet. Rummet är helt okey även om det är litet. En stunds vila och sedan ska vi på stadsvandring innan middag. 

(null)

(null)

Vi får lära oss en massa om hur det var när kommunismen hade styre i Albanien och det blir lite roligt när en gammal dam kommer fram till vår Albanska reseledare och avbryter honom flera gånger.

(null)

Daniel som vår Albanska kille heter är väldigt ödmjuk och blir lite generad och vi vet inte riktigt vad hon säger till honom.
En annan speciell detalj är en bit av Berlinmuren som står där och som Tirana fått som present från Tyskland. Vet inte varför och jag undrar om det finns på flera ställen i världen, får googla på det.
(null)

Skanderbegtorget är ett väldigt stort torg som ser ut som en stor isbana eller som ett hav.
(null)

(null)

Vi äter vår sista middag på en fin resturang och det känns lite sorgligt att vi ska skingras, vi är ett härligt gäng med mycket skratt och har haft väldigt trevligt.
Några av oss tar en drink innan vi går och sover vår sista natt i Albanien.
Lördag morgon efter frukost hämtar bussen upp oss och vi åker till en vingård för att provsmaka deras vin. Faktiskt känns det som om det bara är en utfyllnad i programmat, lite oorganiserat även om vinet är ganska gott. 
(null)

(null)

 Vi stannar vid ett köpcentra och kollar lite och några shoppar innan vi beger oss till Tiranas flygplats. Hemresan blir är lång eftersom vi har tre och en halvtimmes väntan vid bytet av flyg i Wien. Landar sent på lördagskvällen och checkar in på hotell för att sova ut.
Helhetsbilden av min resa är väldigt bra även om den varit fysiskt jobbig ibland och ganska fullspäckad men lite egentid. Häftigt att uppleva Albanien och Nordmakedonien och åker gärna hit igen.
Nästa vandringsresa blir i april till Italien.
...Nilla...

RSS 2.0