Sjukskriven

 
Dagarna hemma knallar på och första tiden efter hemkomst var jag väldigt trött och matt. Sov flera gånger om dagen mellan att jag såg på serier på TV. Ingemar som jobbar halvtid och kommer hem vid lunch får då direkt serva mig som sitter och väntar med det jag inte kunnat klara av själv.
 
Använder ryggsäck till att förflytta saker i och flera små olycker händer som t.ex. att kaffet rinner ut i ryggsäcken och att jag har satt mig ner vid bordet och kommer på att jag glömt något. Vissa dagar har jag hållt på för mycket och då har jag fått värk i benet och tagit mera morfin. Nätterna har jag haft mardrömmar och skrikigt att jag suttit fast och väckt Ingemar, har sedan kommit på att det är gipset som tar mot. Ofta varit genomsvettig och varit uppe och vänt på täcke bytt kuddar och tagit av mig nattdress. Faktiskt varit lite rädd på kvällarna och inte viljat att natten ska komma men behövt se till att lägga mig före Ingemar för att jag behövt hjälp med att få saker på plats.
 
Nu när det  snart har gått två veckor sedan operationen är det mycket bättre. Jag äter fortfarande lite morfin men undviker att ta extra. Gipset känns tungt och obekvämt men livet är hanterbart. Längtar efter att få träna igen och nu i helgen när det var fint väder ville jag gärna upp i skogen och springa.
 
I födelsedagspresent fick jag ett jättefint och praktiskt förkläde av svärmor vilket har gjort många saker lättare, kan få med mig mycket mera även om jag också använder ryggsäcken. Orkar också med att stå i köket mera men jag blir trött och det är jobbigt att bara få stå på ena benet hela tiden. Funderar på hur jag kan träna eftersom kroppen längtar efter det.
 
Om en vecka är det första återbesöket och då hoppas jag att allt ser ut att läka precis som det ska. 
 
...Nilla...

Att bo på sjukhus

Söndag morgon fick jag inte äta något eftersom jag eventuellt skulle opereras. Vi var inne på akuten straxt efter åtta och fick ganska snabbt komma in. Jag hade papper med mig från Falun akut om skadan och de hade dessutom skickat röntgenplåtarna.

Att få fram röntgenplåtarna klarade de inte av och jag fick göra nya bilder. Efter att läkare kollat och såg att det absolut skulle opereras in skruvar och en metallplatta fick jag beskedet att jag fick äta eftersom det skulle dröja till sen eftermiddag eller eventuellt till kvällen. Jag skulle bli inlagd på avdelning i väntan. Ingemar gick nu och köpte kaffe och räkmacka åt mig, mums.

Blev sedan skjutsad på säng genom lasarettet och fick en plats på en fyra sal som var helt tom. Den var egentligen för planerade operationer och jag skulle vara beredd på att få flytta på mig.

Under dagen fick jag flera olika besked, först att det skulle bli operation, sedan att det inte skulle följ av att de skulle bli men vid sen eftermiddag kom de fram till att jag inte skulle 🤔🙄.

Fick besked om att jag inte fick äta efter midnatt och inte heller dricka. På morgon fick jag alltså ingen frukost utan bara lite vatten till medicinen. Kaffetarmen gjorde sig påmind och jag blev riktigt glad när jag fick besked om att jag fick dricka kaffe fram till klockan tolv. Rätt som det här ramlar det en en grupp med läkare och läkarstudenter som ville titta på foten. När då kollade kom de fram till att det var för svullet att operera och att det då är för stor infektionsrisk och operationen skjuts på till morgondagen.... tröstlöst 😩.


Nu fick jag i alla fall äta och dricka. Under eftermiddagen var barnbarnen Hedvig och Gustav på besök med sin mamma. Veronica som jobbar på avdelningen bredvid kom flera gånger och vid ett tillfälle hade hon med sig en bit Silviakaka. På Veronicas avdelning bakas det varje dag till kaffet, på den avdelning jag låg fick vi kex till kaffet. Min lillebror Janne kom också på besök, han har opererat knät och nu fått en propp och varit på akuten. När Janne åkt hem kom Jesper och satt hos mig en timme så den dagen gick. Somnade tidigt och sov ganska bra på all morfin jag fick.

Ny fasta på tisdagen och när läkarteamet varit fick jag beslut om att det skulle bli operation under dagen. Det var en del planerade operationer som gick före.

Straxt efter lunch var det min tur att få komma till operation. Operationen genomfördes under ryggbedövning men jag fick samtidigt någon slags "slummermedicin". Ändå en konstig känsla när jag ser hur de lyfter mitt ben men jag känner inget 🙄.

Efter operationen blev det en tur till uppvaket, vilket jag försökte få slippa. Där var det en salig röra vill jag lova. Väldigt trångt och det verkade väldigt stressigt, jag kände mig bara i vägen. Fick där en yoghurt och kaffe, mums så gott.

Fick vara kvar på uppvaket i två timmar vilket mest berodde på att de inte hade tid att skriva ut mig. På väg tillbaka sa jag till om mat men det trodde de inte att det fanns någon kvar 😳.

Fick bara en macka och kaffe, tycker att det är dåligt att de inte sparar mat eftersom näring är en av de viktigaste faktorer för läkning.

Viktigt var det också att jag kunde kissa efter ryggbedövningen och det tog ett tag men lyckades vart efter. Under natten vaknade jag flera gånger av värk och fick be om smärtlindring.

På morgonen fick jag för första gången frukost 😋. Fick sedan bege mig till en mottagning för nygipsning, rosa snygg gips. Efter det fick jag åka till röntgen för en sista kontroll innan hemfärd.

En av bästa väninnorna Gigi var på sjukhuset i eget ärendeoch kom in till mig och jag kunde då åka med henne hem. Tre dygn på sjukhus räcker gott för min del.

Nu skulle det bara bli bättre.

...Nilla...


Brutna ben och födelsedag

Skärpning på uppdateringar nu va?

Vilken läxa, att bryta ben och sedan få känna på att vara "typ" handikappad. Känner mig lite isolerad från verkligheten och har inte varit utanför dörren nu på en vecka.

Nu ska jag dra en lite historia om själva händelsen.

Vi var fyra personer som var i Borlänge och bodde på hotell och skulle delta i loppet Beat The Mouthen som är ett hinderbanelopp på 13 kilometer. Veronica och jag plus en tjej Patsy åkte tillsammans upp på fredags eftermiddagen och checkade in på hotellet. Pia en kollega till Veronica kom en timme efter.

På hotellet åt vi och sedan var det tänkt att vi skulle sova tidigt. Men innan det gjorde Pia och jag ett litet yoga pass i dubbelsängen med Veronica mellan oss, gäller att ta alla tillfällen till träning 😜

 Uppe tidigt på lördagsmorgonen för en stadig frukost, måste nu tänka på att få i mig näringstät mat eftersom jag inte kan få i mig någon större mängd.

 Från hotellet var det beställt taxi till tävlingsområdet och i den åkte Veronica och jag eftersom vi hade planerat att komma tillbaka på kvällen och bubbla och dricka Irish coffie, sova över en natt till och kunna ta det lugnt.

Vi var anmälda till första startgrupp som var vid halv elva och innan var det en uppvärmning på tio minuter. Nu hade det dessutom kommit två tjejer till som hörde till norrköpingsgänget. Den ena av dessa tjejer ville springa i sin takt, vilket innebar mycket snabbare än "typ" mig så henne såg vi bara ryggen av en kort stund. Men vi andra fem höll ihop.

Jag tror att första hindret var däck vi skulle springa över och sedan var det lastpallar vi hoppade i och ur, tre på rad. Sedan gick det bra mycket uppför och vi fick vada över en bäck med vatten upp till knäna vilket gjorde att skorna vägde bly av vattnet. Uppför uppför och mera uppför men det var grusväg så det var ändå lätt att jogga. Vid apklättring hoppade jag över det hindret och joggade lite i förväg för att de andra skulle kunna löpa på lite efter och ifatt. Innan vi var uppe på berget var ett hinder att bära dunkar och nu har jag glömt var men någonstans släpade vi kättingar också.

Jag kände att jag inte hade energi kvar och riktigt längtade till att komma upp där det skulle finnas lite påfyllning i form av nyponsoppa. Pia som är ett energiknippe sprang i förväg upp och hämtade en mugg åt mig och jag tog dessutom druvsocker.

Nu bar det av nedför, oj oj vad det var nedför men det är bara att knata på och ner kom vi. Första hindret där var armgång vilket jag vet att det inte är någon idé utan jag gjorde Burpees.... skulle vara tio men jag vet inte hur många. Sedan rullade vi däck..... tror Veronica och jag eller om det var Pia.

 Nu började resan uppför........ Pia den underbara tjejen var bakom mig och peppade hela tiden och jag kämpade och kämpade, tror aldrig jag känt så mycket mjölksyra tidigare. Jobbigt, slitit men ändå kul och till slut var vi uppe och fick mera nyponsoppa.

Nu skulle vi bara ner, genom några hinder upp igen och sedan ner, rullbandet och mål. Men jag tänkte att jag troligen bara skulle orka ner men beslutet skulle jag ta när jag kom ner och jagvet hur det skulle bli, jag hade säkert fullföljt, sällannågot som kan stoppa om det inte vore för brutna ben eller liknande.

Börjar resan neråt och känner att visst är jag trött men känner mig ändå stark. Jösses vilken lutning, går inte att ens stå stilla utan det är bara att försöka hitta fäste för fötterna och knata på. När jag parerade för att någon/några skulle springa om var olyckan framme 😱 jag halkade till och föll och jag hörde och kände hur två ben i vristen gick av på vänster ben. Jag skrek när jag föll och skrek att benet var av. Veronica som var straxt nedanför vände snabbt, likaså Pia.

Där mitt i loppet, mitt i backen där låg jag, i en terräng dit inget fordon kan ta sig. Två sjukvårdare från Röda korset var straxt ovanför, de kom till undsättning. Pia som är sjuksyrra och dessutom har jobbat på kirurgen var nu den som var till störst nytta plus Veronica som hela tiden höll tröstande om mig. Pia lindade benet, först hårt som fick vara i tio minuter, efter det något lösare. Det var kallt i backen och att jag dessutom var blöt av svett och av vadandet i bäcken gjorde inte saken bättre.

Nu var frågan hur de skulle få ner mig från berget och vi försökte med att jag skulle hoppa på ett ben men i den terrängen fans det inte en chans att jag skulle klara det. Till slut fick de bära mig på en filt ner till där det var någorlunda slätt och en fyrhjuling kunde köra mig vidare. Vet inte vilket som var värst, filtbåren eller fyrhjulingen.

 

Nere vid målområdet ringdes det efter sjuktransport som fick köra mig till Falun, Veronica fick skjuts till vårt hotell i Borlänge för att hämta min bil och våra grejer på hotellet. Läkaren på Falun såg att det var brutet och de skulle innan gips dra benet till rätta. Det låter hemskare än vad det är faktiskt för de hade gett mig både morfin och Stesolid. Veronica var med hela tiden och stöttade mig, hon som också varit uppe tidigt på morgonen, sprungit lika långt som jag, inte fått någon ordentlig mat på hela dagen, hon måste varit helt slut och dessutom full av oro, dels för mig och för hur vi skulle ta oss hem.

 

Vi beslutade efter att jag fått gips och smärtlindring för att åka tillsammans i min bil. Vi fick lite kaffe och mackor innan vi åkte hemåt. Benet la vi upp på intrumentbrädat eftersom det behövde högläge. Resan hem tog närmare fyra timmar med ett stopp vid en drive-in på MacDonalds. 

 

Resan gick hem till Igge som fick ta över ansvaret för mig efter att ha skjutsat hem Veronica till sig. På Söndagmorgon var det bestämt att jag skulle infinna mig på Vrinnevi akut för fortsatt behandling.

...Nilla...

 


86/150

85 yoga
86 yoga

Oj vad det har känns i låren efter träningen i yxbacken, trodde jag skulle känna mera i vaderna men där har det inte känns alls.

Mitt psykiska mående är inte bättre utan idag har det varit sämre vilket beror på att jag nu höjde min kvällstablett tror jag, hoppas det snart ger sig. Vaknar på morgonen helt genomsvettig och har fortfarande jobbiga drömmar.

Varit jättetrött idag och mått illa. Sov flera timmar på soffan och fräste åt Igge när han bara var sällskaplig, men det får han ta.

I morgon hämtar jag upp Veronica och vi åker till Borlänge över helgen för mitt första hinderlopp. Håll tummarna att jag överlever. 😊

...Nilla...


84/150

80 yoga
81 lång promenad
82 jogging
83 jogging
84 back träning i yxbacken

Fortfarande dålig sömn och vaknar inte utvilad utan vaknar med oro kroppen efter alla drömmar. Drömmarna har till stor del handlat om mina föräldrar och det är så rörigt.

Hur som helst känns ändå dagarna lite bättre och idag var jag tillsammans med systerdotter Veronica och tränade backe i Yxbacken. Veronica och jag ska till Borlänge i helgen och vara med i ett lopp som går uppför Nybroberget, ett hinderlopp på sammanlagt 13 kilometer. Idag gjorde vi fyra kilometer så det saknades ju bara en mil till...... Vi har hela dagen på oss på lördag.

Fram till lördag får jag bara ta promenader och yoga för att spara mig. Äta ordentligt och hoppas på att sömnen blivit bättre.

... Nilla...


Så här är det!

 
Sjukskriven till sista oktober.
 
Har under en längre tid haft flera påfrestande ärenden på jobbet, varit hårt pressad och nu kände jag att det inte går längre. Kan inte sova utan sömnmedel, tänker och ältar, glömmer viktiga grejer och vet ibland inte vart jag är på väg när jag sitter i bilen.
 
Dags att dra i handbromsen och checka ut ett tag. Var hos läkaren som absolut tyckte att jag behövde vila ut. Fick tabletter utskrivna som ska hjälpa mig att få en bättre sömn, plus att de är stämningshöjande. De ska jag ta i kombination med att motionera en timme per dag och då helst ute, behöver inte springa utan det kunde räcka med promenader men eftersom jag brukar jogga kunde jag alternera. Sjukskriven månaden ut.
 
Började med medicinen i torsdagskväll och oj vad yr jag blev. Sov sedan på natten som en stock, fredagen var jag ganska dimmig och ljudkänslig. Det gick som en stöt genom kroppen om det kom något oväntat ljud. Idag lördag känns det bättre men törs ännu inte köra bil eftersom jag inte känner mig riktigt stabil.
 
Igår blev det en långpromenad men idag kände jag mig mycket starkare och var ute och joggade nästan fyra kilometer. Det går inte fort men det gör inget.
 
...Nilla...

79/150

Jo, jag vet men det lossnar nog snart... Skrivkrampen alltså
76 militärträning
77 yoga
78 militärträning
79 yoga

...Nilla...


RSS 2.0